Olej z máty peprné zlepšuje texturu vlasů

Esenciální olej z máty peprné je malým zázrakem. Může pomoci při podpoře růstu vlasů, zlepšuje zdraví pokožky, a v kombinaci s potřebami z kuchyně dokonce zmírňuje projevy alergických reakcí.

Je svěží, chladivá a běžně dostupná. Máta peprná se běžně používá při rýmě, kašli, bolesti v krku nebo hlavy. Málokdo však ví, že je užitečná i při zkrášlování vlasů, zvlášť když na ni vsadíte ve formě esenciálního oleje. Co umí a jak ji používat?

Podpora růstu

Máta peprná podle studií (1) zvyšuje průtok krve do pokožky hlavy a vyživuje kořeny, díky čemuž vlasy rostou rychleji, navíc jsou silnější a odolnější vůči vnějším vlivům.

Redukce lupů

Máta peprná má antimikrobiální vlastnosti a může pomoci v boji proti houbám a zánětu, takže je skvělá při krocení lupů i odstraňování přebytečného oleje na pokožce hlavy (2). Díky mentolu, hlavní účinné látce, také zklidňuje svědění. V případě, že ji budete aplikovat jednou až dvakrát týdně, výsledky uvidíte během 4–8 týdnů.

Jak mátový olej používat?

Před nanesením mátového oleje na pokožku hlavy jej musíte smíchat s nosným olejem. Tím se snižuje riziko podráždění kůže. Mezi ty vhodné patří olej kokosový, jojobový a ricinový. Esenci je vhodné přimíchat i do běžného šamponu nebo kondicionéru. Stačí přidat 4–5 kapek máty na každých 30 mililitrů prostředku z drogerie.

Masírujte, urychlíte tím nástup účinku!

Masáž hlavy pomocí zředěného mátového oleje ještě víc zvyšuje průtok krve do pokožky hlavy. Zapamatujte si pravidlo ředění v poměru 1– 1,5 % esenciálního oleje v poměru k základnímu oleji. Směs vetřete do pokožky a proveďte krátkou masáž. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, nechte olej působit po dobu 15–20 minut. Následně si vlasy umyjte jako obvykle.

Tipy na výživné masky

Esence z máty peprné se hodí i pro přípravu výživné masky. Smíchejte dvě lžíce medu, jež zklidňuje podráždění pokožky hlavy a zmírňuje projevy alergických reakcí, s 5–6 kapkami oleje. Tuhle dvojku nechte působit zhruba půl hodiny, poté vlasy umyjte běžným šamponem. Masku pravidelně nanášejte jednou týdně.

Jsou vaše vlasy suché a bez života? Použijte zralé avokádo, které si poradí i s roztřepenými konečky, jedno vejce a 10 kapek mátové esence. Naneste na vlasy na pokožku hlavy a po 30 minutách opláchněte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34254910/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat